ناباروی یکی از بزرگترین معضلات و مشکلات برخی افراد می باشد که خوشبختانه امروزه روشهای متعددی برای درمان و پیشگیری از آن وجود دارد. به طور خلاصه ناباروری به تلاش برای بارداری و ناموفق بودن آن بعد از 12 ماه گفته می شود. در ادامه از این مقاله همراه ما بوده تا به بررسی انواع علتهای ناباروری را بررسی کنیم.
ناباروری چیست؟
به طور کلی ، ناباروری به حالتی گفته می شود که زوجی پس از یک سال رابطه جنسی منظم بدون استفاده از روش های پیشگیری، موفق به بارداری نشوند. ناباروری شاید در گذشته یک موضوع حیاتی و غیر قابل درمان بوده اما امروزه با پیشرفت روزانه علم و دانش به یک موضوع قابل بررسی و درمان تبدیل شده است.
علت ناباروری در زنان
بر اساس آمار به دست آمده مردان ، 40 % و زنان 40% و علت مشترک ( هم در خانم و هم در مرد ) 20% در علت بروز ناباروری نقش دارند . در خانم ها دلایل مختلفی از جمله :
مشکل در تخمک گذاری یا تخمدان
اشکال در نوع تخمک می باشد که به دلایل کروموزومی ، التهاب ، عفونت ها تخمک به پالس های هورمونی واکنشی نشان نمی دهد که درمان خاص خودش را دارد .
پالس های هورمونی از هیپوفیز و هیپوتالاموس ترشح نمی شود که باعث می شود تخمدان نتواند فعالیت کند .
اختلال در تخمک گذاری به شکل PCO یا تخمدان پلی کیستیک هستند که به دلیل افزایش هورمون های مردانه تخمک گذاری اتفاق نمی افتد .
دلایل صفاقی
دلایلی که باعث انسداد لوله های رحمی می شود . این اختلال ممکن است به دلایل عفونت یا سابقه جراحی های قبلی باشد . همچنین بیماری اندومتریوز می تواند باعث چسبندگی لوله های رحمی و در نهایت منجر به انسداد لوله ها می شود .
درمان ناباروری زنان
در ابتدا باید علت ناباروری مشخص شود تا بتوان درمان مناسب آن را یافت . زیرا اختلال در تخمک گذاری خود دارای انواع مختلفی است مثلا اگر این اختلال به دلیل کاهش هورمون تیروئید باشد می تواند با یک قرص تیروئید درمان صورت گیرد . گاهی نیز نیاز به استفاده از داروی تحریک تخمک گذاری می باشد . در صورتی که در اثر اختلال در هورمون های مغزی ، مشکل در تخمک گذاری ایجاد شود ، نیاز به آمپول های هورمونی می باشد. در صورتی که نازایی به دلیل تخمدان پلی کیستیک باشد به سادگی درمان صورت می گیرد . بنابراین نوع درمان بسیار اهمیت دارد . در صورتی که چسبندگی لوله و بیماری اندومتریوز وجود داشته باشد بهترین درمان انجام لاپاراسکوپی می باشد .
جهت درمان نوبت معاینه ناباروری فرم زیر را پر کنید
انواع روشهای درمان نازایی
- آی یو آی IUI : در روش آی یو آی در درمان ناباروری که تحت عنوان تلقیح درون رحمی نیز شناخته می شود ؛ اسپرم سالم همزمان با دوران تخمک گذاری ، به طور مستقیم در رحم قرار می گیرد. حداکثر تعداد دفعات انجام این روش در زوجین ، ۴ بار می باشد و احتمال بارداری پس از مرحله چهارم ، افزایش می یابد.
- درمان دارویی : جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی ، در این روش تلاش می کند تا با استفاده از داروهای باروری ، اختلال ایجاد شده در تخمک گذاری را برطرف کرده و تخمدان را تحریک به آزاد کردن تخمک به اندازه کافی کند.
- آی وی اف IVF : در روش آی وی اف یا لقاح مصنوعی ، اسپرم مرد در محیط آزمایشگاه در مجاورت تخمک زن قرار می گیرد ؛ تا لقاح انجام شود و پس از بارور شدن تخمک ها ، پزشک زنان و زایمان و نازایی ، جنین های مناسب را درون رحم انتقال می دهد.
- میکرواینجکشن: روش میکرواینجکشن ، شبیه به روش آی وی اف می باشد ؛ اما با این تفاوت که نسبت آن پیشرفته تر است ؛ در این روش ، اسپرم سالم در محیط آزمایشگاه درون تخمک تزریق میگردد و سپس ، همانند روش آی وی اف ، جنین های مناسب درون رحم انتقال داده می شوند.
پیشرفته ترین روش درمان ناباروری
در صورتی که فرد با درمان های ساده تر نظیر iui و هورمون درمانی ، درمان نشود از روش هایی نظیر میکرواینجکشن یا IVF استفاده می شود .
آیا همه موارد نازایی درمان می شود ؟
خوشبختانه با پیشرفتهای انجام شده درمانی برای ناباروری وجود دارد و جای نگرانی نیست . افرادی که مشکل ساده تری دارند از روش های ساده و افرادی که مشکل پیچیده و مشکلی دارند با روش های دشوارتر درمان می شوند .
آزمایش های قبل از درمان ناباروری
قبل از شروع به درمان ناباروری تحت نظر یک جراح و متخصص زنان باتجربه، بی شک پزشک شما که جهت درمان نازایی به ایشان مراجعه کردهاید، انجام تعدادی آزمایش را به شما عزیزان توصیه میکند تا وضعیت سلامتی و فاکتورهای مهم برای باروری را بررسی کند. این آزمایشات که میتوانند به شما و همسرتان کمک کنند تا لذت داشتن فرزند را تجربه کنید، شامل موارد زیر میباشند.
- آزمایش خون: آزمایش خون جهت بررسی سطح هورمونهای تناسبی، تیروئید و سایر هورمونهای مهم برای باروری از جمله فشار خون و نحوه عملکرد کبد و کلیه شما و همسرتان انجام میگردد تا پزشک اطلاعات کاملی را در این رابطه از شما عزیزان داشته باشد.
- آزمایش اسپرموگرام: برای بررسی کیفیت و تعداد اسپرمهای شما جهت درمان ناباروری، آزمایش اسپرموگرام انجام میشود که به کمک آن میتوان دانست که آیا اسپرمهای شما دارای حرکت و شکل مناسب هستند یا خیر تا در صورت نیاز اقداماتی مؤثر و مفید جهت درمان آنها انجام شود.
- سونوگرافی: با بهکارگیری جراح و متخصص زنان از سونوگرافی میتواند از اندازه رحم، تخمدانها، وجود کیستها، وضعیت مجرای تناسلی و سایر عوامل مرتبط که در باروری نقش دارند مطلع شد.
- آزمایشهای عفونی: آزمایشهایی برای تشخیص احتمال عفونتهای مؤثر در ناباروری در شما و همسرتان انجام میشود تا در صورت نیاز در ابتدا این عارضه در شما زوجین درمان شود.
درصورتیکه شما و همسرتان قصد دارید با درمانی همچون درمان هورمونی یا تلقیح مصنوعی و دیگر پروسههای درمان نازایی اقدام به بارداری کنید، ممکن است پزشک شما سایر آزمایشات الزامی را نیز توصیه کند. به هر حال، پزشک شما بهترین توصیهها را بر اساس وضعیت شما خواهد داد که بی شک نتیجهای خارقالعاده را نیز در درمان ناباروری به همراه دارد.
آیا لیزردرمانی برای درمان نازایی خوب است؟
با توجه به موفقیت فوری، این آزمایش گسترش یافت و تعداد افراد تحت مطالعه به ۷۰۱ نفر افزایش یافت. از بین این ۷۰۱ زن که تحت لیزردرمانی سطح پایین (LLLT) قرار گرفته بودند، ۲۲/۳٪ به بارداری رسیدند. بیش از ۵۰٪ از این بارداریها منجر به زایمان نوزاد زنده شدند. در هیچ یک از بیماران مشارکتکننده در این مطالعه هیچ عارضهی جانبی مشاهده نشد. بر اساس نتایج به دست آمده، محققان به این نتیجه رسیدند که لیزردرمانی یک روش بدون درد است که میتواند برای زنانی که به درمان باروری نیاز دارند مفید باشد.
همچنین، مطالعات نشان دادهاند که لیزردرمانی برای درمان باروری مردان، باعث افزایش درصد سلولهای اسپرم زنده و بهبود تحرک سلولها میشود. به علت اثرگذاری بالا و عدم وجود درمانهای جایگزین با نتایج مشابه، متخصصین باروری لیزردرمانی را بهعنوان یکی از درمانهای اساسی برای ناباروری مردان توصیه کردهاند. همچنین، به دلیل عدم وجود عوارض جانبی، توصیه میشود که از لیزردرمانی به طور گسترده استفاده شود.
نتیجه
امروزه درمان ناباروری در اکثر موارد قابل درمان می باشد . تشخیص و علت یابی آن بسیار مهم است . بنابراین برای اقدام و درمان آن نگران نباشید .